Dukan dieet: Hoe ga je ermee afvallen en wat zijn de alternatieven?

Dukan dieet mehtode

Het Dukan dieet is ontwikkeld door Dr. Pierre Dukan, een arts en voedingsdeskundige uit Frankrijk. Het is een streng dieet om te volgen met strenge regels waar je je aan moet houden. Sommige mensen zien dit als voordeel, er wordt je precies verteld wat je wel en niet mag zodat je zelf nergens meer over na hoeft te denken.

De verschillende fasen van het dieet

Dr. Dukan was huisarts in Parijs. Zijn patiënten met overgewicht adviseerde hij eiwitten te gaan eten waarna zij gewicht verloren. Hij ontwikkelde op basis van zijn bevindingen zijn eigen dieetplan. Dit dieetplan bestaat uit 4 fases:

1. de aanvalfase
2. de cruisefase
3. de stabilisatiefase
4. de volhardingsfase

In het jaar 2000 bracht Dr. Dukan zijn boek ‘Ik weet niet hoe ik moet afslanken’ uit. Dit boek werd wereldwijd miljoenen keren verkocht.

Alhoewel het Dukan dieet je kan helpen om snel je streefgewicht te bereiken kleven er wel een aantal gezondheidsrisico’s aan het Dukan dieet. We adviseren je dan ook om eerst dit artikel te lezen voordat je beslist of het Dukan dieet voor jouw geschikt is.

Wat is het Dukan dieet precies?

Het Dukan dieet is een eiwitdieet of proteïnedieet; een dieetvorm waarbij je meer eiwitten gaat eten ten koste van koolhydraten en vetten. Het lijkt op koolhydraatarme diëten zoals het Dr. Atkins dieet met het verschil dat er nog minder koolhydraten gegeten mogen worden en nog meer eiwitten gegeten moeten worden.

Het lichaam geeft de voorkeur aan koolhydraten als bron van energie. Pas als er geen energie in de vorm van koolhydraten meer beschikbaar is gaat het lichaam over op het verbranden van vetten en eiwitten. Door de koolhydraatinname te beperken wordt het lichaam min of meer gedwongen om de vetreserves aan te gaan spreken waardoor je afvalt.

De verschillende fasen toegelicht

Hieronder zullen we de verschillende fasen van het Dukan dieet toelichten.

Fase 1 – De aanvalfase

Het dieet begint met een korte aanvalsfase waarvan je snel resultaat zal zien. In deze fase mag je 72 verschillende eiwitbronnen eten. Je mag in deze fase vlees, gevogelte, vis, zeevruchten, eieren en zuivel producten eten. Uitzondering hierop zijn lams- en varkensvlees.

De aanvalsfase duurt 1 tot maximaal 10 dagen. Stelregel is dat je de aanvalsfase 3 dagen vol houdt als je minder dan 10 kilo wilt afvallen en 5 dagen als je meer dan 5 kilo wilt afvallen.

Fase 2 – De cruisefase

De cruisefase volgt direct op de aanvalsfase en is een uitbreiding van wat je mag eten in fase 1. De cruisefase moet je volhouden totdat het streefgewicht is bereikt. In de cruisefase wordt het dieet uitgebreid met 28 verschillende groente soorten. Groentesoorten welke veel zetmeel bevatten zoals aardappelen en erwten zijn niet toegestaan. Het is de bedoeling dat je tijdens de cruisefase de ene dag alleen de eiwitbronnen uit fase 1 eet en dit afwisselt met de aanvulling van groentes op de andere dag.

Fase 3 – De stabilisatiefase

De stabilisatiefase is bedoeld om op gewicht te blijven nadat je streefgewicht is behaald. Het is de bedoeling dat je de stabilisatiefase 10 dagen volgt voor iedere kilo die je afgevallen bent. Ben je 10 kilo afgevallen dan zal je dus 100 dagen de stabilisatiefase moeten volgen.

Tijdens de stabilisatiefase mag je eten wat in fase 1 en 2 was toegestaan plus een aanvulling. Deze aanvulling bestaat uit koolhydraatbronnen welke met mate gegeten mogen worden. Denk daarbij aan brood, volkorenpasta, aardappels en zilvervliesrijst.

Kenmerkend voor de stabilisatiefase is dat er één dag per week wordt teruggevallen op het schema van fase 1. Daarnaast mag men 2 maal per week een feestmaaltijd eten, een maaltijd waarbij men vrijwel alles mag eten wat men wil.

Fase 4 – De volhardingsfase

De volhardingsfase zal men de rest van het leven moeten volgen, hiermee wordt voorkomen dat men weer aankomt. In deze fase valt men 1 dag per week terug op het eten van uitsluitend de eiwitbronnen uit fase 1.

Gezondheidsrisico’s van het Dukan dieet

In de inleiding tipte we al even aan dat er gezondheidsrisico’s kleven aan het Dukan dieet. Dit zijn gezondheidsrisico’s welke kleven aan het eten van grote hoeveelheden eiwitten van dierlijke oorsprong. Het Dukan dieet is dan ook omstreden onder artsen en diëtisten. Gewichtsverlies is belangrijk voor de gezondheid maar niet als dat ten koste gaat van de gezondheid.

Waarom is het dieet niet al te best voor je gezondheid?

Het Dukan dieet kan zorgen voor constipatie, dit omdat er geen of nauwelijks vezels gegeten worden door het ontbreken van groente, fruit en granen in fase 1 en deels in fase 2. Er wordt dan ook geadviseerd om veel water te drinken als je het Dukan dieet volgt.

Door de strenge beperking van koolhydraten in fase 1 en 2 is er de kans groot dat je je moe en energieloos zal voelen. Tevens kan de adem slecht gaan ruiken door de vertering van het eiwitrijke voedsel. Door groente en fruit in fase 1 te schrappen en in fase 2 alleen om de dag groente te eten kunnen er tekorten aan vitaminen en mineralen ontstaan.

De gezondheidsrisico’s van het Dukan dieet zijn zo reëel dat het Britisch Dietetic Association in 2010, 2011 en 2012 het dieet uitriep tot het nummer 1 dieet…om te vermijden! Volgens het Britisch Dietetic Association is het gevaarlijk om 2 (koolhydraten en vetten) van de 3 macronutriënten uit het dieet te schrappen en bovendien achtte zij de dieetmethode van Dr. Dukan niet wetenschappelijk bewezen.

Conclusie

Het Dr. Dukan dieet kan je zeker helpen om gewicht te verliezen. Je moet dan wel de nodige gezondheidsrisico’s voor lief nemen. Iets wat eigenlijk helemaal niet nodig is. Er zijn voldoende alternatieve dieetvormen waaraan geen of veel minder gezondheidsrisico’s kleven.

Koolhydraatarme diëten hebben hun effect bij het afvallen wel bewezen. Bij deze dieetvormen wordt het lichaam gedwongen de vetreserves te gaan verbranden. Het is dan ook niet zo raar dat je met het Dukan dieet kunt afvallen. Naar onze mening is het Dukan dieet alleen te ver doorgeslagen richting het eten van grote hoeveelheden dierlijke eiwitten. Het is helemaal niet nodig om veel dierlijke eiwitten te eten als je wilt afvallen en je kan daarom beter kiezen voor een wat meer gematigd koolhydraatarm dieet.