Crash dieet, de snelste manier van afvallen?

Crashdieet laat je jet niet snel afvallen voor de lange termijn!

Een crash dieet is een dieet waarmee op korte termijn goede resultaten kunnen worden geboekt. Met deze manier van afvallen is het mogelijk snel vet kwijt te raken en je ideale gewicht te behalen. Niet voor niks zijn er veel mensen die van hun overbodige kilo’s vet af willen en hierbij de meest extreme diëten gebruiken om dit maar te realiseren. Ondanks dat een crash dieet soms effectief kan zijn is het belangrijk iets verder te kijken om te zien of deze vorm van afvallen wel zo goed is. Met name de lange termijn resultaten zijn vaak erg teleurstellend en ook de manier waarmee je op jouw ideale gewicht komt laat te wensen over. Veel van deze diëten helpen je vaak alleen maar verder in de ellende met vaak een tekort aan gezonde voedingsstoffen, het welbekende jojo effect, een constant hongergevoel en een terugval naar het oude gewicht of zelfs nog een paar schepjes daarbovenop. Het Ziekenhuisdieet is ook een bekende vorm van een crash dieet! De komende paar minuten laten we je even bewust worden van wat de voordelen en nadelen zijn van dit dieet en of er alternatieven zijn die je WEL naar jouw doelen helpen een je ook op een ideaal streefgewicht weten te houden.

Hoe het crash dieet werkt…

De basis van een crash dieet is in principe heel simpel. Het laat je snel vet verbranden door simpelweg enorm weinig voedsel binnen te krijgen. Je gaat je lichaam flink uitbuiten waardoor je het als het ware gedwongen wordt om opgeslagen vet maar ook spiermassa te gebruiken om je van energie te voorzien bij alle dagelijkse bezigheden. Dit kan zijn lopen, fietsen, school, werk, sporten, zware inspanningen en ga zo maar door. Je kunt wel bedenken dat hoe zwaarder alle inspanningen zijn hoe meer je aan energie verbruikt (en hoe meer honger je normaal gesproken krijgt). Met een crash dieet ga je dus de energiebehoefte die nodig is voor het onderhoudsniveau (dit is het niveau waarmee je dus alles wat je eet ook per dag verbrand m.a.w. je komt niet aan en je valt niet af) radicaal verminderen en komt je lichaam in een stress toestand terecht (grappig als je erover nadenkt dat stress je ook weer dikker kan maken). Je zal daarbij een enorm hongergevoel ervaren wat echt geen pretje is. Hierdoor wordt de behoefte naar lekker snacken en dingen eten die niet goed voor je zijn flink hoger. En als je daaraan toegeeft dan is het ook nog eens zeer moeilijk te stoppen en zal je dus jouw doelen niet behalen. Veel mensen houden het daarom ook niet lang vol en vallen weer terug in hun oude gewoontes.

Zelfs als je het wel weet vol te houden is het een feit dat veel mensen na het dieet in een jojo effect terecht komen. Dit heeft te maken met het feit dat je lichaam tijdens het afvallen met een crash dieet door de extreem lage hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt in een , laten we zeggen, spaarstand schiet. Je lichaam signaleert een flink tekort, schiet in de stress en denkt “He, er komt niks binnen! Ik moet reserves gaan sparen voor zwaardere tijden. Hierdoor zal het dus meer opgeslagen vetten vasthouden. En wanneer je dan stopt met het dieet moet je lichaam weer omschakelen. Hier gaat het fout, doordat het dieet is afgelopen en er weer anders wordt gegeten zal je lichaam dus terugvallen waarmee de kilo’s er weer aanvliegen en vaak zo hard dat je meer aankomt dan het gewicht waarmee je begon voor het dieet! Heel vervelend allemaal, echter helaas nog maar al te vaak de praktijk.

Is een crash dieet de beste manier om snel vet te verbranden?

Nee, absoluut niet! Even een voorbeeld uit de praktijk om het te verduidelijken. Stel: Je hebt een energiebehoefte van 2000 calorieën, je mag van het crash dieet 800 calorieën eten per dag. Dan heb je dus een tekort van 1200 calorieën en val je dus gegarandeerd af. Met de methode is op zich niks mis, gezien dit de basis is om af te vallen. Waar het wel fout gaat leggen we je hieronder uit…

3 redenen waarom het crash dieet sterk wordt afgeraden!

1. Tekort aan gezonde voedingsstoffen
Waar het fout gaat is echter het feit dat voor afvallen het niet uitmaakt wat je eet en je hiermee dus enorme tekorten krijgt van de gezonde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Dit kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Voor afvallen maakt het namelijk niet uit of je een vette snack eet of vers gekookte spinazie. Zolang je niet boven je onderhoudsniveau uitkomt en hier een stuk onder gaat zitten val je af, echter lang niet altijd op een gezonde manier!

2. Extreem Hongergevoel
Door de belachelijk lage hoeveelheid calorieën die je met een crash dieet binnenkrijgt is een hongergevoel het logische gevolg. Dit kan extreme vormen aannemen en is echt niet prettig te noemen. Daarbij komt dat bij een zwaar beroep of zware inspanningen dit negatieve effect alleen maar oploopt waardoor je alleen maar meer honger zult krijgen en behoefte hebt aan de voedingsstoffen die je niet binnenkrijgt op dat moment. Zeer zeker af te raden dus!

3. Geen blijvend effect
Doordat er niet verder wordt gekeken en er een zeer grote kans bestaat op het jojo effect zal het behalen van je streefgewicht een enorme opgave worden laat staan het behouden hiervan. Het op gewicht blijven is in de praktijk bijna niet haalbaar met dit dieet. Veel praktijkvoorbeelden wijzen uit dat dit bijna onmogelijk wordt en terugval EN zelfs gewichtstoename zeer zeker geen uitzondering op de regel zijn.

Crash dieet voordelen

 Je kunt met het crash dieet wat afvallen, ook al is het niet gezond en blijvend!

 Er zitten enkele elementen in het dieet die wel kloppen, echter heel erg veel ook niet

Crash dieet nadelen

Crash dieet en nadelen Er ontstaat een flink tekort aan gezonde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Hierdoor kunnen serieuze gezondheidsproblemen optreden!

Crash dieet en nadelen Het crash dieet zorgt voor een ongetemd hongergevoel, wat door de meeste mensen als zeer onprettig wordt ervaren.

Crash dieet en nadelen In de meeste gevallen zal er een jojo effect optreden waardoor een blijvend resultaat volledig van de baan is. Er zijn zelfs voorbeelden waarbij er een toename in gewicht plaatsvindt!

Cambridge dieet beste alternatief Ontdek hoe je wel snel en gezond blijvend kan afvallen!

Wil jij ook snel afvallen op een gezonde manier en met maximale resultaten? Ontdek dan de favoriete methode van onze lezers!