Dr. Frank dieet: Ga je ermee afvallen of is het een hype?

Tegenwoordig bestaan er enorm veel diëten. Ze duiken op als een hype, maar verliezen na een tijdje vaak hun geloofwaardigheid. Om die reden bestaan er dan ook maar een handjevol dieetmethodes die wel echt werken. Het Dr. Frank dieet is er daar 1 van.

Dr. Frank is door de jaren heen steeds populairder geworden. Er gaat veel aandacht uit naar de Dr. Frank dieetboeken en de Dr. Frank Academie. Wanneer er weer een nieuw boek verschijnt, gaan de exemplaren vaak als warme broodjes over de toonbank.

In dit artikel gaan we kijken naar de inhoud van het dieet, welke voor- en nadelen het heeft en hoe de ervaringen zijn met deze manier van afvallen.

Wie is Dr. Frank?

De man achter het Dr. Frank dieet is Frank van Berkum, een internist uit Twente. Hij behandeld veel mensen die te maken hebben met overgewicht of diabetes type 2. Zijn visie is dat je met eiwitrijk eten uit vlees, vis zuivel en bepaalde groentesoorten snel gaat afvallen.

Hij heeft hierover verschillende boeken geschreven, die door een groot publiek worden gelezen. Met name de dieetboeken doen het zeer goed. Hierin staat beschreven hoe je met veel eiwitten, maar juist weinig koolhydraten en vetten jouw ideale gewicht kan bereiken.

Dr. Frank is overigens niet de uitvinder van dit zogenoemde “eiwitdieet”. In 1863 werd er namelijk door William Banting al gesproken over het proteïnerijke dieet in “Letter on Corpulence Addressed”. Vergelijkbare diëten zijn onder andere het Dukan dieet (Dr. Pierre Dukan), Atkins dieet (Dr. Robert Atkins) en het Cambridge dieet (Dr. Alan Howard).

Wat is het Dr. Frank dieet?

Het dieet is eiwitrijk, bevat nauwelijks koolhydraten maar is ook nog eens vetarm. We praten hier dan ook over een eiwitdieet. Het gaat hier echter niet om een crashdieet, wat je bij sommige andere eiwitdiëten wel ziet. Je eet en drinkt weliswaar minder dan jouw onderhoudsniveau (de calorieën die je ook echt gebruikt voor energie), maar blijft boven de 1500 calorieën per dag. Dit is dan ook een groot pluspunt.

De 2 verschillende dieetfases

Je zal met dit dieet te maken krijgen met 2 verschillende fases de we hieronder in het kort voor je uitleggen.

De 2 fases van het dieet zijn:

Fase 1. De eerste 70 dagen, waarin je echt aan het diëten bent.
Fase 2. Van 70 tot 127 dagen, waarmee je jouw behaalde gewicht probeert te handhaven.

Tijdens fase 1, ook wel dieetfase, is het de bedoeling dat je niet meer dan 30 gram koolhydraten per dag gaat binnenkrijgen. De eiwitten komen voornamelijk uit dierlijke bronnen, magere zuivelproducten en eiwitrijke groentes. Gemiddeld krijgen Nederlanders 240 gram koolhydraten binnen per dag, waardoor het Dr. Frank dieet een extreem lage koolhydraten inname kent.

Bij fase 2 ga je 6 weken lang, elke week weer 15 gram koolhydraten toevoegen. Zo kom je uiteindelijk uit op 120 gram koolhydraten per dag wat weer iets normaler is, in vergelijking met de dieetfase.

Welke dieetboeken bestaan er van Dr. Frank?

Dr. Frank heeft verschillende boeken geschreven, we behandelen hier echter de 3 meest belangrijke, ook echte dieetboeken.

Gezond Slank Met Dr. Frank

Dit is het eerste boek van Dr. Frank, dat al vrij snel een regelrechte hit werd en binnen no-time 200.000 keer over de toonbank ging. Het boek staat vol met de bekende tips, zoals de meeste mensen die kennen van Dr. Frank. Veel eiwitten, weinig vet en praktisch geen koolhydraten. Zelfs fruit en bepaalde groentesoorten zijn verboden, waardoor er ook veel kritiek over het dieet wordt uitgesproken.

Blijf Slank Met Dr. Frank

Het eerste boek van Dr. Frank was een enorm succes. Logisch dat er dan ook een deel 2 is uitgekomen, die wederom lovend werd ontvangen. In deel 2 vind je ook weer enorm veel tips over eiwitrijk afvallen, maar ook het behouden van je gewicht.

Snel, gemakkelijk en gezond slank met Dr. Frank

Ook een deel 3 kon niet uitblijven, waarin je wel de nodige aanpassingen ziet in vergelijking met de andere 2 boeken. Opmerkelijk is namelijk, dat je nu opeens wel jouw voedingspatroon met fruit mag verrijken. Dit is een hele vooruitgang, omdat fruit gezond is en door de voedingsvezels nauwelijks effect heeft op je gewicht. Een goede ontwikkeling dus.

De Dr. Frank Academie

Voor iedereen die naast de boeken wat extra hulp nodig heeft, is er de Dr. Frank Academie. Je kan jezelf hiervoor inschrijven en dient vervolgens een aantal gegevens in te voeren. Op de persoonlijk pagina die je krijgt kun jij al jouw vorderingen bijhouden en bijsturen.

Er zijn ook testen die je kan maken voor een op maat gemaakt advies. Elke week vul je jouw gewicht in, meet je de BMI en je tailleomtrek. Zo kun je aan de hand van grafieken jouw vooruitgang zien. Je zal wekelijks menu’s toegestuurd krijgen, waardoor je dus niks zelf meer hoeft te doen.

Verder heb je de mogelijkheid ervaringen te delen met andere deelnemers. En kan je gebruik maken van forum. Dit sociale aspect is ook weer een pluspunt van het dieet.

Dagmenu van het Dr. Frank dieet

Om je een beeld te geven wat je gaat eten en drinken tijdens het dieet, geven we je hieronder een dagmenu als voorbeeld. Bij deze maaltijden is het aan te raden om water, koffie of thee (zonder toegevoegde suikers) te drinken.

Ontbijt: Een avocado omelet


Wat heb je nodig?

Dr. Frank ontbijt
• 1/2 avocado
• 2 eieren
• 2 tomaten
• 1 plakje ham
• zout en peper
• ½ eetlepel olijfolie

Bereidingswijze:

1. Klop de eieren en voeg wat zout en peper toe
2. Snijd de tomaten in dunne plakjes
3. Schil de avocado en snijd deze in kleine stukjes, voeg ze vervolgens bij de eieren en roer het geheel voorzichtig door
4. Doe de olijfolie in een pan en maak dit heet, gooi daarna de eieren met avocado erbij
5. Plaats de tomatenplakjes boven op de omelet
6. Doe vervolgens hetzelfde met de ham
7. Bak het geheel gaar op laag tot middelhoog vuur, gedurende 10 minuten

 

Lunch: Geitekaassalade met walnoot en tomaat


Wat heb je nodig?

Dr. Frank lunch• 3 eetlepels olijfolie
• 1 eetlepel rode wijnazijn
• zout en peper
• 80 gram sla
• 6 cherrytomaten (in halfjes gesneden)
• 100 gram jonge geitenkaas
• 4 walnoten (in kleine stukjes gehakt)

Bereidingswijze:

1. Maak een dressing van de olijfolie en wijnazijn, zout en peper naar smaak toevoegen
2. Gril de geitenkaas totdat deze warm en zacht is
3. Maak 2 bordjes met sla en giet de dressing eroverheen
4. Leg nu de warme geitenkaas boven op de salade en gooi er wat walnootkruimels overheen, met de cherrytomaatjes daar weer bovenop.

 

Diner: Roerbakgroenten met shoarma en knoflooksaus


Wat heb je nodig?

Dr. Frank diner

• 3 eetlepels mayonaise
• 3 eetlepels magere yoghurt
• 1 teentje knoflook (bij voorkeur fijn geperst)
• 1 theelepel Provençaalse kruiden
• 400 tot 600 gram Italiaanse roerbakgroenten
• 300 gram shoarmareepjes
• 3 eetlepels olijfolie
• zout en peper

Bereidingswijze:

1. Gooi 3 eetlepel olijfolie in de wok en bak de shoarmareepjes 5 minuten
2. Doe de roerbakgroenten erbij en bak deze 5 minuten mee, voeg eventueel zout en peper toe
3. Voor het maken van de knoflooksaus meng je de mayonaise met yoghurt, samen met de Provençaalse kruiden en de knoflook door elkaar heen
4. Serveer de roerbakgroenten met shoarma op een bord en gooi er wat knoflooksaus overheen, ernaast mag natuurlijk ook

 

De voordelen van het Dr. Frank dieet

We laten je hieronder alle voordelen van het dieet zien. In vergelijking met sommige andere diëten zijn dat er een hoop meer. Of het in verhouding staat met de nadelen lees je verderop in dit artikel. Nu eerst de voordelen.

Afvallen is een succes met dit dieet

Door het eten van meer eiwitten moet je lichaam harder aan de bak om deze te verwerken. Hierdoor gaan je metabolisme en vetverbranding omhoog. Je zal er dan ook sneller mee afvallen. Het eten van meer eiwitten zorgt ook voor de opbouw van meer spiermassa. Meer spiermassa verhoogt wederom de vetverbranding en behoud juist diezelfde spiermassa. Je zal daarom snel afvallen, maar ook alleen echt opgeslagen lichaamsvet gaan verbanden.

Verder hebben eiwitten een veel lager effect op je bloedsuikerspiegel dan koolhydraten. Hierdoor ontstaan er minder snel pieken, waarbij hormonen worden afgegeven die het afvallen juist belemmeren. Vetten hebben dit effect zelfs bijna helemaal niet, maar die mag je helaas niet eten tijdens het Dr. Frank dieet.

Daarbij bestaat je voeding voornamelijk uit onbewerkte voeding. Hieraan zijn dus geen onnodige extra stoffen toegevoegd. Dit is gezond en daarom ook weer een pluspunt dat je kunt toeschrijven aan het dieet.

Hongerlijden is niet aan de orde

Je krijgt met dit dieet meer dan 1500 calorieën binnen per dag. Het is dan ook geen crashdieet en zal er geen honger van gaan lijden. De hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt is echter wel precies genoeg om stap voor stap gewicht te verliezen.

Door het eten van eiwitten heb je ook sneller een verzadigd gevoel. Dit komt omdat eiwitten moeilijk te verteren zijn voor je lichaam. Hierdoor blijven ze langer aanwezig in je maag en zal je trek daarom iets minder groot zijn.

Je hunkering naar verkeerde voeding zal door de eiwitten (en ook onbewerkte voeding) ook minder aanwezig zijn. Vreetbuien zijn zo beter in de hand te houden, wanneer je hier vaak meet te maken krijgt. Eiwitten helpen je dus op veel fronten tijdens het afvallen.

De boeken van Dr. Frank zijn niet duur

De boeken zijn vrij goedkoop en voor iedereen betaalbaar. Ze zijn verkrijgbaar voor een paar tientjes bij elke willekeurige boekenwinkel. Voor de meeste mensen is dit dan ook wel te doen. Deze eenmalige investering maakt het laagdrempelig en geeft je een hoop goede inzichten over voeding, afvallen en gezondheid.

Maar hoe gezond is het dieet van Dr. Frank eigenlijk?

Zitten er ook nadelen aan het Dr. Frank dieet?

Er is geen twijfel over mogelijk dat je met het dieet gaat afvallen. Maar zitten er ook nadelen aan het dieet? Die zijn er inderdaad en we gaan ze hieronder met je behandelen.

Koolhydraatarm eten is goed, extreem echter niet

Je krijgt bijna geen koolhydraten binnen met dit dieet. Meer eiwitten zorgt er inderdaad voor dat je vetverbranding omhoog gaat, sneller vol zit en in een rap tempo gaat afvallen. Maar te weinig koolhydraatarm eten heeft ook nadelen.

Zo krijg je bv. geen voedingsvezels binnen, die zich juist in koolhydraten bevinden. Voedingsvezels helpen bij een goede en gezonde stoelgang. In sommige gevallen krijgen mensen zelfs last van constipatie (darmen worden niet geprikkeld), tijdens het volgen van een eiwitdieet. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Verder helpen voedingsvezels bij het verlagen van je cholesterol, houdt het je bloedsuikerspiegel beter op peil en ga je er gezond mee afvallen.

Koolhydraten zijn een energieleverancier voor je lichaam en in essentie gezond. In de praktijk krijgen mensen echter gemiddeld teveel (verkeerde) koolhydraten en suikers binnen. Koolhydraatarm eten helpt je dan ook zeker met afvallen. Maar doe je dit te extreem dan werkt het averechts.

Fruit en bepaalde groentesoorten zijn verboden

Het is vreemd dat fruit verboden is tijdens dit dieet. Fruit is namelijk heel goed voor je en zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Wanneer je de theorie van suikers loslaat op fruit, dan kan je ook met hoge doseringen fructose aankomen. Maar dat is met alles zo.

Ga je echter een paar stuks fruit eten per dag, dan is dit juist heel gezond en ga je hiermee ook afvallen. In fruit zitten namelijk ook weer voedingsvezels die een gunstig effect hebben op je bloedsuikerspiegel. Het is hierbij wel belangrijk dat je het fruit eet of op de juiste manier perst, zodat je de voedingsvezels ook echt binnenkrijgt.

Fruit is heel gezond voor je, ook tijdens het afvallen en kan daarom gerust een paar keer per dag worden gegeten.

Goedkope boeken, maar dure producten en lange bereidingstijd

De boeken van het Dr. Frank dieet zijn dan wel goedkoop, producten die je nodig hebt vaak niet. Het is meestal aan de prijzige kant en ook de bereidingstijd duurt vaak lang. Je hebt voor bijna alles pannen, grill, oven of andere keukengerei nodig. Niet altijd de meest praktische oplossing dus.

Het is een eentonig dieet en kent weinig variatie

Doordat je een hele grote lijst met producten gaat schrappen tijdens dit dieet, wordt het al snel saai.

Je mag de volgende producten niet tijdens het dieet van Dr. Frank:

• Wit brood
• Bruin of volkoren brood
• Speltbrood
• Kaas (behalve 20+ en 30+)
• Zuivelproducten
• Aardappelen (ook geen zoete aardappelen)
• Pastasoorten (bv. spaghetti, macaroni, ravioli, maar ook lasagne)
• Rijst (volkoren, zilvervlies, witte of andere soorten)
• Fruit
• Peulvruchten
• Noten
• Bepaalde zoete groenten (mais, wortelen en doperwten)

En nog veel meer!

Een goed, gezond en variërend voedingspatroon is belangrijk, ook tijdens het afvallen. Het zorgt er namelijk voor dat je het makkelijker vol kan houden. Daarbij levert het de juiste voedingsstoffen voor je lichaam. Het vergroot zo de kans dat je ook echt succesvol zal gaan afvallen.

Sommige mensen krijgen er een slechte adem van

Door de vele eiwitten die je neemt, komen er ketonen vrij. Deze kunnen ervoor zorgen dat je uit jouw mond gaat stinken. Dit is een natuurlijk verschijnsel tijdens het volgen van een eiwitdieet en komt soms voor bij mensen die het volgen. Leuk is echter anders!

Je krijgt er nauwelijks vetten mee binnen

Je zal naast koolhydraten ook weinig vetten binnenkrijgen met het Dr. Frank dieet. Natuurlijk leveren vetten de meeste calorieën van alle macronutriënten (9 calorieën per gram) en kan het leiden tot overgewicht. Dat is feitelijk met alles zo waar je teveel van neemt.

Echter zijn vetten heel belangrijk, ook tijdens het afvallen!

Vetten zijn enorm goed voor je lichaam. Je moet er dan ook voldoende van binnenkrijgen. Ze zorgen voor mooi haar, een soepele huid, bescherming van je organen en natuurlijke buffers. Maar ze zijn ook belangrijk voor de vetoplosbare vitamines A, D, E, K en het transport hiervan. Vetten zijn gezond en essentieel in elk voedingspatroon.

Daarbij helpen vetten (bij voorkeur uit onverzadigde bronnen) ook tijdens het afvallen. Natuurlijk kokosvet helpt ook je vetverbranding te verhogen. De enige vetten die je niet moet gebruiken zijn transvetten. Deze zijn namelijk wel slecht voor je lichaam.

Weinig persoonlijk advies, sturing en betrokkenheid

Er is niet veel ruimte voor persoonlijk advies of betrokkenheid tijdens het afvallen, wat heel jammer is.

Hoe zijn de ervaringen met het Dr. Frank dieet?

Ervaringen met het dieet zijn vooral positief. De meeste mensen realiseren gewichtsverlies. En dat is toch de voornaamste reden waarom je een dieet gaat volgen. De nadelen worden dan ook maar voor lief genomen, ondanks dat er daar toch een aantal van zijn.

Conclusie van dit dieet

Je gaat afvallen met het Dr. Frank dieet, met het voordeel dat je geen honger hoeft te lijden. Een ander pluspunt is dat je voedingspatroon uit onbewerkte voeding bestaat. Nadelen zijn er ook, met name op het gebied van de praktische kanten van het dieet, gewichtsbehoud en gezondheid. En die laatst genoemde moet tijdens gewichtsverlies altijd bovenaan staan. Wij raden je dan ook aan te kiezen voor een andere oplossing, gezien het in zijn totaliteit niet de beste manier van afvallen blijkt te zijn.