Sportvoeding en voedsel om te eten voor, tijdens en na uw training

sportvoeding

Goede voeding en beweging zijn twee primaire levensbehoeften waar je iedere week de nodige aandacht aan geeft. Je merkt namelijk steeds meer dat een gezond lichaam bijdraagt aan een gezonde geest. Ben je een sporter en wil je graag je sportprestaties verhogen en een nog gezondere leefstijl aannemen? Die begint bij een goede structuur en bijpassende sportvoeding. Een voorbeeld van een supplement dat je kunt toevoegen aan je eetpatroon is Whey Proteïne. Wat dit is, leest je in deze blog. Evenals wat het belang is van goede sportvoeding.

Waarom is sportvoeding belangrijk?

Atleten moeten een uitgebalanceerd dieet volgen, gehydrateerd blijven en een sportvoedingsplan volgen. Sporters lopen meestal een hoger risico op het ontwikkelen van chronische ziekten omdat ze vaak lage kaliumspiegels, natrium en magnesium hebben. Ook is het heel belangrijk om goed gehydrateerd te blijven.

Daarom is het belangrijk om voor en na de training het juiste sportvoedingsplan voor sporters te volgen. Het is ook belangrijk om voor of na de trainingssessies gezonde snacks te eten, zodat de glycogeenvoorraden zich weer aanvullen, waardoor je de hele dag of tijdens de training energiek blijft. Hoe die sportvoeding eruitziet, daarover kunt je je bijvoorbeeld informeren bij de sportschooltrainer. Deze kan op basis van je trainingsschema een plan maken waarin de nodige voedingsstoffen staan vermeld inclusief voorbeelden van voedingsproducten.

Soorten voedingsmiddelen in sportvoeding

Voeding speelt een belangrijke rol voor een sporter. Het eten van de juiste voeding voor en na het sporten kan helpen om de prestaties te verbeteren, blessures te voorkomen en beter te herstellen.

Er zijn twee belangrijke soorten voedsel: vast voedsel en vloeibaar voedsel. Vast voedsel omvat bijvoorbeeld:

  • volkoren granen,
  • groenten,
  • fruit,
  • droge bonen of erwten,
  • vlees
  • vleesvervangers zoals sojaproducten.

Vloeibaar voedsel omvat water en andere dranken zoals sap of smoothies. Vast voedsel bevat calorieën die energie leveren voor fysieke activiteiten op korte termijn, zoals een voetbalwedstrijd. Vloeibaar voedsel levert vocht (water) om het lichaam gehydrateerd te houden tijdens het sporten, evenals elektrolyten die verloren gaan als je zweet om de spierfunctie en het herstel daarna te helpen. Als je voor of na het sporten niet genoeg van beide soorten voedsel eet, kan dit de prestaties beïnvloeden. Het eten van grote hoeveelheden koolhydraten voor een training zou moeten helpen om de spieren van brandstof te voorzien en voldoende energie te geven voor de inspanning.

Wat is Whey Proteïne en hoe werkt het?

Van Whey Proteïne is gevonden dat het de spiergroei en -tonus in het lichaam bevordert. Whey Proteïne wordt gemaakt van melk en wordt gescheiden in vloeibare vorm. De vloeistof bevat een hoog gehalte aan aminozuren die belangrijk zijn voor de opbouw van spieren. Whey Protein is een uitstekende keuze voor mensen die fysiek actief zijn. Whey Protein heeft de voorkeur van veel atleten omdat het het lichaam voorziet van de eiwitten die het nodig heeft om te herstellen na een zware workout. Met deze eiwitten kan het lichaam de spieren sterker maken dan voor de training het geval was (supercompensatie).

Hoe kies je het juiste type Whey Proteïne?

Het is tijd om te stoppen met genoegen te nemen met een Whey Proteïne waar je een hekel aan hebt en te concentreren op wat het lichaam nodig heeft. Je kunt niet dezelfde resultaten verwachten van twee verschillende soorten producten. Het is dus het beste om erachter te komen wat voor soort Whey Proteïne je lichaam nodig heeft voordat je een product kiest om te kopen. Er zijn drie soorten whey eiwitsupplementen:

  • whey concentraat
  • whey isolaat
  • gehydrolyseerd whey eiwitisolaat

Het is belangrijk om erachter te komen wat je doelen zijn bij het kiezen van het juiste type supplement, omdat ze kunnen variëren in hoe snel ze spiermassa vergroten of spierweefsel herstellen. Whey concentraat is de minst bewerkte vorm van eiwit, dus het heeft meer natuurlijke voordelen dan welk ander type dan ook. Het heeft ook hogere niveaus van vertakte aminozuren, die helpen bij spiergroei en herstel.

Hoeveel eiwitten heb je echt nodig om spieren op te bouwen?

Dit is een belangrijke vraag voor degenen die spiermassa willen opbouwen. Het is echter een ingewikkelde vraag omdat er veel factoren zijn die van invloed zijn op hoeveel eiwit het lichaam nodig heeft om spieren op te bouwen.

Over het algemeen is de optimale hoeveelheid eiwit die nodig is om spieren te behouden en te krijgen een kwestie van groot debat met experts in het veld die verschillende meningen hebben. De meeste onderzoeken zijn het erover eens dat als je de inname berekent op basis van lichaamsgewicht en niet op calorie-inname. Ten minste 1 g – 1,5 g per kilogram lichaamsgewicht. Maar het juiste antwoord zal waarschijnlijk afhangen van een aantal factoren inclusief leeftijd, geslacht, huidig trainingsregime etc.

Koolhydraten en creatine in sportvoeding

Koolhydraten zijn een belangrijke macronutriënt voor sporters. Koolhydraatrijke voedingsmiddelen geven glucose af aan de bloedbaan, die door spieren wordt gebruikt als energiebron tijdens lichamelijke activiteiten. Koolhydraten zijn belangrijk voor prestaties bij sport en andere fysieke activiteiten. Als koolhydraatbronnen zijn voedingsmiddelen zoals volkoren pasta, rijst, brood, de meeste groenten en fruit een noodzakelijk onderdeel van elk dieet. Sommige atleten vermijden koolhydraatbronnen zoals aardappelen door hun inname van eiwitten uit vleesproducten en zuivelproducten te verhogen.

Creatine is een van de meest populaire sportsupplementen ter wereld. Het is ook een van de meest bestudeerde en onderzochte. Van creatine is aangetoond dat het tal van voordelen heeft voor atleten en anderen die regelmatig intensieve fysieke activiteit moeten ondernemen . Creatine is verkrijgbaar in zowel poeder- als capsulevorm. Van creatine is aangetoond dat het de prestatie van hoge intensiteit bij jonge, gezonde personen aanzienlijk verhoogt wanneer het wordt aangevuld tijdens korte perioden van intensieve training. Verschillende meta-analyses hebben aangetoond dat creatine effectief is in het vergroten van kracht, kracht en uithoudingsvermogen.

Het belang van sportvoeding voor en na uw training

Bent je een actieve sporter, dan is goede sportvoeding erg belangrijk. Met supplementen en eiwitten als Whey Proteïne kun je de spieren sterker maken en een training langer volhouden. Informeer bij je trainer hoe jouw sportvoedingspatroon eruit moet zien voor de beste resultaten.