Koolhydraatarm Brood: Een Gezonde En Verantwoorde Keuze?

Ga je met koolhydraatarm brood ook echt sneller afvallen?

Koolhydraatarm eten is voor velen de uitkomst tijdens afvallen, ontwikkelen van een gezondere leefstijl, een koolhydraten intolerantie of om andere redenen.

Supermarkten maken daarom ook vaker de wending naar dit soort koolhydraatarme producten, omdat er simpelweg vraag naar is.

Zo zie je naast pasta en rijst nu ook steeds frequenter koolhydraatarm brood in de schappen liggen …slim, want het verkoopt!

Maar is dit brood zonder koolhydraten (of een forse vermindering ervan) de juiste keuze, of zijn er andere dingen waar je op moet letten? Lees verder en je komt er snel achter …

Koolhydraten zijn goed voor je maar …

Koolhydraten leveren een belangrijke bijdrage aan het vormen van een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Het is de eerste bron die je lichaam aanspreekt voor het vrijmaken van energie en kan hiervoor ook makkelijk worden omgezet. Nu doen andere macronutriënten dat ook, maar koolhydraten worden hiervoor normaliter het eerste aangesproken. Hierbij is belangrijk dat je zoveel mogelijk de juiste, oftewel complexe koolhydraten neemt.

…niet teveel en ook niet de verkeerde!

Helaas laat de praktijk wat anders zien …een gemiddelde Nederlander krijgt meer dan 30 klontjes suiker binnen per dag (bijna 125 gram suiker), 20 klontjes hiervan zijn vrije suikers …hiervan wordt dus bijna 2 keer zoveel genomen per dag, dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert (bron).

Het zijn echter ook de suikers waar je het meeste op moet letten, deze maken je snel dik en ongezond. De juiste koolhydraten (complex en met een lage GI) mag je, mits ook niet in TE grote overschotten, gewoon blijven nemen.

Wat is koolhydraatarm brood?

Deze broodsoort bevat minder koolhydraten en suikers, maar juist meer vetten en eiwitten. In de praktijk hoef je hier niet zoveel van te merken …want koolhydraatarm brood kan best lekker zijn. Het voordeel is wel dat het bijdraagt aan een koolhydraatarm voedingspatroon, hetgeen je graag wilt volgen.

Om maar gelijk over te gaan met wat je eraan hebt, leggen we hieronder de voor- en nadelen van dit bijzondere brood naast elkaar.

Pluspunten van koolhydraatarm brood

• De smaak is meestal goed, je zal niet veel verschil merken
• Meer eiwitten in het brood kan sporters helpen groeien (eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren)
• Je kunt er mee afvallen, ook al is daar wel wat meer voor nodig dan brood bv. door het volgen van een koolhydraatarm dieet
• Lekker brood blijven eten, maar dan wel koolhydraatarm

Minpunten van koolhydraatarm brood

• Door de hoeveelheid vetten (meer calorieën per gram dan koolhydraten, namelijk 9 om 4) …moet je er niet teveel van eten, zeker niet wanneer je koolhydraatarm eten gebruikt om gewicht te verliezen
• Het is vaak een stuk duurder dan gewoon brood, tot wel 2 keer de normale prijs! Er wordt slim gebruik gemaakt van de vraag die ernaar is …
• Je moet niet denken, dat enkel koolhydraatarm brood eten een significant verschil teweeg gaat brengen. Hiervoor moet je jouw complete voedingspatroon onder handen nemen, zeker wanneer je wilt afvallen.

TIP: Ga koolhydraatarm eten, voor meer resultaat!

Je ziet dat het eten van koolhydraatarm brood iets kan opleveren, maar dat het feitelijk slechts een begin is. Daarbij kost het je wel veel meer, zal je wellicht niet het gewenste effect direct merken en moet je opletten dat je er niet teveel van snoept. Wat je veel beter kunt doen, is koolhydraatarm eten.

Hiermee zal je veel meer effect merken, doordat je op alles gaat letten en niet alleen die paar boterhammen die je neemt per dag. Helemaal wanneer je er ook echt mee wilt afvallen, is het belangrijk hier goed mee aan de slag te gaan. Want hiervoor is namelijk ook een negatieve energiebalans nodig!

Het beste wat je in dat geval kunt doen is een koolhydraatarm dieet volgen.

 

Conclusie over koolhydraatarm brood

De beste manier om het te beschrijven is: een stap in de goede richting! Natuurlijk heeft het voordelen, echter wel met een prijskaartje. Terwijl je op zoveel manieren met “gewone” voeding koolhydraatarm kunt gaan eten.

Met de juiste informatie, die je bv. krijgt met de 2 bovenstaande bronnen, heb je zo toegang tot koolhydraatarme producten, recepten en tips die je kunt volgen …ook om snel je streefgewicht te bereiken.

Ons advies is dan ook om het goed aan te pakken …en niet je heil te zoeken in dure, tijdelijke of hype-achtige oplossingen …start met iets waar je ook echt wat aan hebt!