Snel Afvallen: Gezond En Makkelijk Afvallen Zonder Jojo-effect! TIP

Snel afvallen tips vind je hier!

Snel verantwoord afvallen doe je met een gezonde dosis motivatie, de juiste kennis en een goed plan van aanpak!

We gaan je in dit artikel laten zien hoe overgewicht ontstaat en nog veel belangrijker, hoe je snel gaat afvallen. Gezondheid staat altijd voorop. Te snel afvallen is niet goed voor je lichaam (bv. 10 kilo afvallen in 2 weken) en resulteert meestal in het jojo-effect …terwijl je juist een oplossing zoekt met blijvend resultaat. Daarbij verlies je met deze tijdelijk oplossingen vaak veel meer vocht- en spiermassa i.p.v. vetmassa …en zijn meestal ook nog eens heel ongezond voor je.

Wil je niet het hele artikel lezen, maar gelijk naar onze snel afvallen tips?
Lees dan in ons artikel over afvallen hoe je in 3 simpele stappen snel gaat afvallen …je kunt daar ook GRATIS ons stappenplan downloaden!

Inhoudsopgave

Meer dan de helft van Nederland heeft overgewicht

Bijna 50% van de Nederlanders heeft overgewicht (bron) waarvan meer dan 14% zelfs in de categorie obesitas valt. Heb je een BMI van tussen de 25 en 30 dan is er sprake van overgewicht, vanaf 30 tot 35 spreken we van ernstig overgewicht en alles daarboven heet obesitas. Over morbide obesitas zijn geen harde cijfers bekend, maar dat het aantal gevallen te hoog is moge duidelijk zijn. Naast het cosmetische aspect, bestaan er ook verhoogde gezondheidsrisico’s. Hierbij moet je denken aan o.a. diabetes of hart- en vaatziektes. Veel mensen zijn dan ook genoodzaakt direct te gaan afvallen.

Maar ook voor die paar pondjes …

Daarbij zijn er ook nog tal van dames en heren die zichzelf gewoon iets te dik vinden en graag een paar kilo willen kwijtraken. Het is dan ook niet gek dat er massaal wordt gezocht naar de beste methodes, afslankpillen of andere middeltjes waarmee je vet kunt verbranden.

Hoe val je snel af, op een gezonde manier zonder jojo-effect?

Het is belangrijk te begrijpen hoe je overgewicht kunt voorkomen, vandaar dat we je meest voorkomende oorzaken laten zien. We gaan ook wat dieper in op hoe voeding effect heeft op bepaalde lichaamsprocessen. Wil je makkelijk afvallen? Met de snel afvallen tips die we je geven, ga je dit absoluut realiseren!

Lees vooral verder wanneer je nu eens echt jouw doelen wilt bereiken …

De 3 meest voorkomende oorzaken van overgewicht

Voeding is hoofdsponsor bij het aankomen maar ook bij het snel afvallen. Doordat er vaak teveel van de verkeerde dingen wordt gegeten, ontstaat er overgewicht. We laten je hieronder zien op welke manier dit gebeurd, maar ook welke andere oorzaken ervoor kunnen zorgen dat je snel dikker wordt.

Oorzaak 1: Teveel verkeerde koolhydraten en suikers

Overgewicht ontstaat voor het grootste deel door het eten van teveel (verkeerde) koolhydraten. Soms worden vetten hiervoor nog verantwoordelijk gehouden, maar dit is dus niet waar. Nu moet je natuurlijk niet teveel vetten eten, want deze bevatten de meeste calorieën per gram van alle macronutriënten. En het aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt, speelt ook in rol bij gewichtstoename. Verantwoord afvallen doe je namelijk door te letten op wat, met welke regelmaat en hoeveel je eet.

Hieronder de hoeveelheid calorieën per macronutriënt:

• Vetten – 9 calorieën per gram
• Koolhydraten – 4 calorieën per gram
• Eiwitten – 4 calorieën per gram
• Alcohol – 7 calorieën

Toelichting over macronutriënten

Alcohol levert ook energie en valt daarom in het rijtje van macronutriënten. In de praktijk spreken we echter altijd over koolhydraten, eiwitten en vetten. Omdat alcohol niet tot je dagelijkse voedingspatroon behoort en nooit (of slechts soms) genuttigd wordt.

Welke rol spelen de 3 macronutriënten?

We laten je hieronder zien wat koolhydraten, vetten en eiwitten in je lichaam doen.

1. Koolhydraten zijn de energiebron voor je lichaam

Ze worden geleidelijk of snel opgenomen en omgezet naar energie, afhankelijk van het soort koolhydraten die je eet of drinkt.

Hieronder wat meer over de verschillende soorten koolhydraten:

Monosachariden (glucose, fructose en galactose)
Dit zijn enkelvoudige koolhydraten die snel in het bloed worden opgenomen en direct worden gebruikt voor energie. Je vind ze bv. in fruit maar ook gebak, snoep en cola.

Disachariden (sacharose, lactose en maltose)
Tweevoudige koolhydraten die eveneens snel worden opgenomen door je lichaam. Je vind ze bv. in verschillende zuivelproducten zoals melk (lactose).

Polysachariden (zetmeel, glycogeen voedingsvezels)
Deze meervoudige koolhydraten zorgen voor een geleidelijke opname en langdurige afgifte door het lichaam. Denk hierbij bv. aan zilvervliesrijst, quinoa, noten en sperziebonen.

Minder verkeerde koolhydraten eten en drinken zorgt voor snel gewichtsverlies!

Overgewicht ontstaat door het nuttigen van de verkeerde voeding, in te grote hoeveelheden voor een langere tijd. Koolhydraten spelen hierin de hoofdrol. Ze zitten overal in en vaak ook nog eens de verkeerde (snelle) koolhydraten met een hoge Glycemische Index (GI). Hoe hoger de GI hoe sneller ze worden opgenomen in je bloed. Hierdoor zal je alvleesklier het hormoon insuline afgeven aan het bloed om deze koolhydraten (suikers) te transporteren naar alle cellen in jouw lichaam, waar energie nodig is. De overschotten worden getransporteerd naar en opgeslagen in je vetcellen.

Let op de GI van de koolhydraten die je eet

Met koolhydraten die een GI hebben van 55 of hoger is snel afvallen praktisch gezien gewoon totaal onmogelijk.

Doordat er in je voeding enorme hoeveelheden van dit soort koolhydraten met een hoge GI zitten, bouw je teveel overschotten op …en ontwikkel je dan ook snel meer opgeslagen lichaamsvet.

Teveel insulinepieken door deze verkeerde koolhydraten te eten en drinken, zorgt ook voor de afgifte van het vetopslag hormoon LPL en verhindert het vetverbrandingshormoon HSL. Hierdoor kom je sneller aan en wordt afvallen geblokkeerd. Door deze te blijven eten zal je dus nooit afvallen. En zal je alleen nog maar meer lichaamsvet ontwikkelen in een snel tempo.

Samengevat: Hoe val je snel af? Eet en drink zo min mogelijk koolhydraten met een te hoge GI! Hierdoor zal je niet alleen supersnel, maar ook gezond afvallen. Zonder jojo-effect en met een blijvend resultaat!

Verantwoord afvallen zonder dieet en koolhydraten

Het is dus belangrijk dat je met name dit soort koolhydraten gaat vermijden. Je wilt snel afvallen, maar wel met gezonde voeding en blijvend resultaat. Dit kun je doen door een dieet zonder koolhydraten te volgen. Hiermee leer je alles over koolhydraten, welke producten je wel mag eten en hoe werkt. Koolhydraatarm eten betekent trouwens niet dat je helemaal geen koolhydraten mag, maar dat je leert welke je moet eten. Dit alles aan de hand van duidelijk informatie, tips en volledige toegang tot alle koolhydraatarme recepten die je zo 1 op 1 kunt overnemen en gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen zelf het e.e.a. te proberen, maar de praktijk leert dat de meeste mensen een steuntje in de rug nodig hebben …en het is veel effectiever om m.b.v. een bewezen methode af te vallen!

2. Vetten hebben verschillende belangrijke functies

Je moet hierbij denken aan het beschermen van organen, mooi en soepel houden van de huid, goed houden van je nagels, het verzorgen van een volle bos haar en verder dient het als buffer tegen de kou. Daarbij zijn vetten essentieel voor het transport van de vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Vetten zijn dan ook juist heel goed om te nemen, welteverstaan met enige mate.

De kracht van onverzadigde vetten

Dit zijn gezonde vetzuren en hebben een positief effect. Ze verlagen het LDL cholesterol in je bloed en verhogen je goede HDL cholesterol. Deze vetten kun je heel goed met mate eten, ze zijn ook lekker …waardoor snel en makkelijk afvallen alleen maar leuker wordt.

Verder bestaan er enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten. Beide zijn gezond, maar hebben een verschillende atoomstructuur. Wanneer er sprake is van 1 dubbele binding zijn het enkelvoudige onverzadigde vetten, zijn het er meerdere dan praten we over meervoudige onverzadigde vetzuren.

Meervoudige onverzadigde vetten kun je weer opsplitsen in omega-6 en omega-3 vetzuren. Het zijn allebei essentiële vetzuren die je uit jouw voeding moet halen. Normaal gesproken krijg je meer dan genoeg omega-6 vetten binnen. Omega-3 vetten krijgt de 1 meer binnen dan de ander, afhankelijk van jouw voedingspatroon.

Eet meer Omega-3 vetzuren!

Omega-3 vetten haal je o.a. uit vette vis zoals zalm / haring / makreel, visolie (of visoliecapsules), lijnzaadolie, beperkt in vlees en in verse bladgroente. Ze leveren een belangrijke bijdrage bij snel afvallen.

Verzadigde vetten minderen

Verzadigde vetten kun je het beste zoveel mogelijk matigen. Ze zijn minder gezond dan onverzadigde vetzuren en kunnen je LDL cholesterol verhogen. Verzadigde vetten vind je in bv. vette kaas, vet vlees, volle zuivelproducten of gebak.

Kijk uit voor transvetten

Gek genoeg zijn dit ook onverzadigde vetzuren, maar hebben ze niet dezelfde werking. De moleculaire structuur van deze transvetten is significant anders, wat ze juist heel ongezond maakt. Transvetten kunnen dan ook weer de nodige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Je kan dit soort vetten dan ook beter helemaal laten staan.

3. Eiwitten zijn de bouwstenen van je spiermassa

Eiwitten, ook wel proteïne, zijn de bouwstenen voor je spiermassa. Ze bevatten aminozuren, die gebruikt kunnen worden voor de opbouw van cellen in je lichaam. Het eten van eiwitrijk voedsel geeft voor een langere tijd een verzadigd gevoel. Hierdoor is het ideaal voor tijdens het afvallen, zodat je niet snel naar de verkeerde dingen grijpt en overeet. Daarbij is het ook zo dat hoe meer spiermassa je opbouwt, des te hoger je vetverbranding zal gaan zijn.

Verschillende soorten eiwitten

Je hebt plantaardige en dierlijke eiwitten. Verder bestaan er essentiële, semi-essentiële en niet essentiële aminozuren.

Eiwitrijke producten zijn er in overvloed. Maar je kan er ook voor kiezen dit aan te vullen met eiwitshakes (proteïne shake) …de meeste afval shakes bevatten ook veel eiwitten, soms zelfs alleen maar. Afvallen met shakes valt echter sterk af te raden. Wat betekent dat je nooit alleen shakes moet nemen, wel kunnen ze een aanvulling zijn om je te helpen met afvallen, aankomen en het behalen van je doelen.

Oorzaak 2: Te weinig sport of lichaamsbeweging

Nu is het zo dat voor het grootste deel snel afvallen voornamelijk te maken heeft met de juiste voeding. Met een goed voedingspatroon ga je dus snel afvallen zonder sporten. Toch moet je de waarde van afvallen met sporten niet onderschatten. Het is niet alleen goed voor je gezondheid, geeft je meer kracht / energie / uithoudingsvermogen, maar zorgt ook voor een hogere vetverbranding. Wel sporten ga je dan ook zeker zien!

Afvallen zonder sporten of gelijk beginnen?

Het aanpassen van je voeding is bepalend bij vetverbranding en +/- tussen de 75-80% verantwoordelijk voor jouw succes. Wil je daarom afvallen zonder sporten, dan gaat dit jou zeker lukken. Is het nog beter om erbij te gaan sporten? Ja, absoluut …want zo grijp je alles aan om zo snel mogelijk jouw streefgewicht te bereiken. Plus dat sporten nog veel meer voordelen heeft dan alleen maar vetverbranding.

De beste trainingen voor afvallen met sporten

We geven je hier een paar voorbeelden van sporten waarmee je snel gaat afvallen.

Krachttraining, powerlifting of bodybuilding

Met krachttrainging bouw je spiermassa op. Spiermassa zorgt voor een hogere vetverbranding doordat ze meer energie vergen dan vet. Ook tot en met 48 uur na je training, blijf je vet verbranden …zelfs wanneer je niet aan het trainen bent. Ook ideaal voor wanneer je een beter, mooier en sterker lichaam wilt bouwen.

Fitnessen, hardlopen of spinnen

Hiermee werk je voornamelijk aan je conditie en zal je gedeeltelijk, maar in iets mindere mate kracht opbouwen. Je kunt door regelmatig te fitnessen wel de nodige calorieën verbranden waardoor je sneller gaat afvallen.

HIIT, sprint of intervaltrainingen

Ideaal voor snel afvallen! Bij HIIT (High Intensity Interval Training) is het de bedoeling dat je na een warming-up ongeveer 15 tot 20 minuten superintensief traint, afgewisseld met rustige periodes. De momenten dat je intensief traint moet je het maximale eruit halen, terwijl je in de rustperiodes op ongeveer 50% traint. Je gaat hiermee niet makkelijk afvallen, want je moet flink wat inzet tonen …maar de beloning is wel 100 keer zo groot. Dit soort trainingen zijn het meest effectief voor optimale vetverbranding!

Samengevat: Afvallen zonder sporten gaat je zeker lukken, maar erbij sporten zal het proces wel versnellen en daar bovenop nog veel meer voordelen opleveren. Sporten en afvallen is dan ook een perfecte combinatie.

Oorzaak 3: Stress, weinig slaap of andere sociale ongemakken

Wanneer je het heel druk hebt, of zelfs stress ervaart, kan het zijn dat je sneller vetmassa aankomt dan normaal. Dit heeft te maken met het hormoon cortisol, wat je eetlust verhoogt. Ook zijn mensen met stress doorgaans gemakzuchtiger en eten hierdoor vaker ongezond. Een goede nachtrust is eveneens belangrijk wanneer je snel en gezond afvallen in de hand wilt werken. Verder kunnen sociale ongemakken ook een probleem zijn. Sta je bv. elke dag in de file en neem je daardoor wat vaker de afslag naar een bekende fastfoodketen? Probeer je leven eens om te gooien en je zal zien dat het direct effect heeft op jouw mindset, gezondheid en vetverbranding.

Iedereen kan snel afvallen, maar je moet het wel ECHT willen!

Hoe val je snel af? Het begint bij jezelf …de wil moet er zijn! Wij geven je alle tips die nodig zijn om het uiteindelijk ook echt te bereiken. Met een gezonde dosis motivatie en bereidheid veranderingen aan te brengen in je leven, zal je dan ook zeker jouw streefgewicht bereiken. Wacht niet langer tot je straks nog dikker bent, met uitstellen geeft je het signaal dat je niet wilt afvallen. De tijd voor actie is nu …en daar zal je snel de vruchten van gaan plukken!

Snel afvallen tips: Met 3 tips snel, gezond en vooral blijvend afvallen zonder jojo-effect!

Hieronder laten we je snel afvallen tips zien waarmee je gegarandeerd gaat afvallen …en wat de snelste manier is om jouw streefgewicht te bereiken.

Snel afvallen tip 1: 5 voedingsadviezen waarmee je snel gaat afvallen

Snel en gezond afvallen doe je dus door de juiste voeding te nuttigen. Dit lijkt in eerste instantie wellicht moeilijk, maar is het eigenlijk niet. Alles valt of staat met de juiste kennis over wat je eet en drinkt. We laten je zien welke aanpassingen in eet- en drinkgedrag nodig zijn, om snel afvallen mogelijk te maken.

Voedingsadvies 1: Matig koolhydraten met een TE hoge GI

Je weet nu dat koolhydraten met een hoge GI je dikker maken. Het is dan ook essentieel deze niet of nauwelijks te eten en drinken, wil je snel afvallen. Een keertje kan geen kwaad, maar de regel moet zijn deze altijd te laten staan.

Voedingsadvies 2: Let op de hoeveelheid, tijdstip en frequentie

Wat je eet is heel belangrijk, maar ook de hoeveelheid speelt uiteraard een rol. Gemiddeld hebben vrouwen 2.200 en mannen 2.500 calorieën nodig per dag (bron). Wil je afvallen dan moet je onder deze energiebalans zitten.

Het tijdstip wanneer je eet maakt niet zoveel uit, wel wat je eet. Voorbeeld: je werkt, studeert of hebt andere bezigheden overdag …en kijkt ’s avonds een filmpje. Met een zak chips en cola of bier. Daar gaat het fout! Neem je een handje verse noten, kwark of een salade …dan is er niks aan de hand. En zal je ook niet supersnel veel dikker worden.

Wat wel veel uitmaakt is de frequentie. Voor afvallen is 3 tot 6 keer per dag eten ideaal, waarvan ook een paar kleine porties. Je stofwisseling (metabolisme) gaat hierdoor omhoog (bron: Verantwoord Afvallen), waardoor je sneller vet gaat verbranden.

Voedingsadvies 3: Conditionering, verslaving en het domino-effect

Wanneer jij dingen in huis haalt die ongezond voor je zijn en jouw dik maken, zal je er ook sneller naar grijpen. Dit heet conditionering. Haal je gezond eten en drinken in huis …en krijg je honger of dorst dan pak je meestal wat je hebt liggen. Haal dan ook geen (of heel weinig) ongezonde voeding in huis. Hiermee zet je al een hele grote stap. Verder kan het eten van bv. suiker ook een verslaving worden voor bepaalde mensen. En met het domino-effect bedoelen we dat je bij ongezond eten vaak ook idem dito gaat drinken, zoals frisdranken of iets anders. Het stapelt hierdoor op en er ontstaat een patroon. Probeer je snackmomenten sporadisch te laten zijn en geen regelmaat.

Voedingsadvies 4: Drink zoveel mogelijk water

Water is de beste drank die je kan drinken, ook bij het snel afvallen! Drink dan ook minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag. Het zal je zeker helpen.

De voordelen van water zijn:

– Tot 4% hoger metabolisme, wat zorgt voor een hogere vetverbranding
– Water bevat 0 calorieën, waardoor je er niet dik van zal worden
– Snellere afvoering van afvalstoffen uit je lichaam
– Geeft je meer energie, waardoor je actiever bent

Met water ga je makkelijk afvallen en het is nog lekker ook!

Samengevat: Drink zoveel mogelijk water. Neem het koel, gooi er een limoentje in of neem thee …allemaal manieren om het (wanneer je geen waterklant bent) wat lekkerder te maken.

Voedingsadvies 5: Stel doelen voor jezelf en werk hier naartoe

Het is belangrijk dat je duidelijke doelen voor jezelf stelt. Waar wil je zijn na een maand, wat wil je bereiken na een half jaar, of een jaar? Hoe ga je dit aanpakken? Ben je bereid te investeren? Maak met motivatie een plan voor jezelf. Je kunt heel snel afvallen! Maar wees ook realistisch en laat je niet in met “10 kilo afvallen in 2 weken” methodes.

Voor de meeste mensen is het volgen van een goed dieet hierbij essentieel!

Snel afvallen tip 2: Doe meer aan lichaamsbeweging of ga sporten

Sporten is niet nodig om snel te kunnen afvallen, want het probleem ligt voornamelijk in je voeding. Je kan daarom ook heel goed afvallen zonder sporten. Toch helpt het wel wanneer je meer aan lichaamsbeweging of sporten doet. Dit kan zijn wandelen, joggen of hardlopen …maar bv. ook zwemmen. Wil je er echt werk van maken dat ga je naar de sportschool om minimaal een paar dagen per week te fitnessen, lesjes te pakken of aan krachttraining te doen.

De meest effectieve manier is HIIT! Waarmee je optimale vetverbranding stimuleert. Je vetverbranding zal hierdoor een flink stuk omhoog gaan. En zo bereik je eerder jouw streefgewicht. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een spinningstraining op een spinningfiets.

Snel afvallen tip 3: Gebruik maken van afslankpillen, afval shakes en andere voedingssupplementen

Afvallen doe je met het juiste voedingspatroon, aangevuld met sporten en op de laatste plaats voedingssupplementen. Afvallen met shakes, pillen of andere middeltjes is niet nodig. De meeste van dit soort wondermiddeltjes werken ook niet eens, of slechts tijdelijk. Er bestaan zeker een paar werkende methodes, maar begin altijd eerst met je voeding. Dat staat voorop bij het bepalen van je succes en snel gewicht verliezen.

Conclusie: Wat is de beste manier om snel af te vallen?

Wil Het beste dieet voor snel afvallenje snel afvallen, met lekker eten, zonder jojo-effect op een gezonde manier? Dan is het koolhydraatarm dieet bij uitstek de meest effectieve methode en precies wat je zoekt. Het staat voor 2 kilo gewichtsverlies per week, of zelfs meer!