Atkins Dieet: De Waarheid Over Snel En Gezond Afvallen!

Een nadere blik op het Atkins dieet!

Dr. Atkins dieet is ontstaan in de begin jaren 70 waarmee het de bedoeling is om mensen gezonder te laten eten zodat ze vanzelf gaan afvallen. Dr. Atkins is hartspecialist en grondlegger van zijn gelijknamige dieet. Het dieet is populair geworden mede doordat hij de eerste was die met een koolhydraatarm dieet op de markt kwam. De theorie over het minderen van koolhydraten is ook vandaag de dag nog steeds de basis voor succesvol afvallen. Deze dieetvorm wordt ook wel eiwitdieet of proteïnedieet genoemd door de hoge hoeveelheid eiwitten in het dieet, die voor het grootste deel als de vervanger dienen van koolhydraten. Dit is om tijdens het verbrandingsproces de kans op spierafbraak te voorkomen. Op die manier verbrand je dus alleen vetten. Een ander bekend dieet op basis van eiwitten is het Cambridge dieet dat eveneens uit de jaren 70 komt.

Atkins dieet en de beloftes

Je hebt overgewicht en wilt snel afvallen! Begrijpelijk …en het Atkins dieet doet deze belofte. De methode die wordt gebruikt is zeker succesvol en er zijn daarom ook veel diëten gebaseerd op het dieet van Dr. Atkins. Maar wat weten we eigenlijk over het dieet? En is het wellicht niet enigszins gedateerd? Hoe ga je afvallen met het dieet en wat zijn de voordelen en nadelen? We gaan een nadere blik werpen op dit dieet om te bepalen of dit de beste manier is om af te vallen en eindelijk eens af te rekenen met die overtollige kilo’s.

Hoe werkt het Atkins dieet? De 4 fases om met afvallen te beginnen!

Het Atkins dieet is een dieet dat is opgebouwd uit fases. Elke fase is anders en moet je helpen steeds een stukje dichter bij jouw streefgewicht te laten komen. Er zijn een 4 tal fases waarbij je begint met fase 1 die wordt gestart met een zeer beperkte hoeveelheid koolhydraten. Je mag wel eiwitrijke producten en bij voorkeur gezonde vetten eten. Veel water en geen koffie of alcohol lijkt ook inherent bij het volgen van dit dieet. Dit is natuurlijk echt een aderlating als je niet zo’n fan bent van water en je graag andere dranken drinkt. Helaas is het wel nodig gezien andere dranken vaak teveel suiker of andere stoffen bevatten die het afvallen te veel belemmeren. Daarnaast zal je ook tekorten die je opdoet met dit dieet moeten aanvullen met supplementen. Denk hierbij aan verschillende soorten pillen voor vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

De volgende fases van het dieet…

De fases 2,3 en 4 die erop volgen houden in grote lijnen hetzelfde in echter ben je dus steeds opzoek naar de juiste hoeveelheid koolhydraten die je wel of niet gaat toevoegen aan je voedingspatroon. Hiermee wordt het dus best wel rommelig, erg goed meten en opletten om te zien of je wel of niet aankomt om daar dan vervolgens je dieet weer op aan te passen. Dit kan dus ook leiden tot verkeerde inschattingen waarbij je teveel koolhydraten gaat gebruiken en het dieet dus behoorlijk uit balans kan raken. Het is dus voor veel mensen erg lastig om die goede balans te vinden op deze manier. Dit is een flink minpuntje van dit dieet.

Ingehaald door andere diëten?

Verder kunnen we grote vraagtekens plaatsen bij het Atkins dieet met de wetenschappelijk kennis van nu ten opzichte van deze toch gedateerde dieet methode. Laten we wel wezen, de basis van het dieet is goed want een koolhydraatarm dieet als basis is bewezen en heeft al veel mensen geholpen succesvol af te vallen. Een echt eiwitdieet laat je nog sneller vet verbranden en is hiermee de beste oplossing in jouw strijd tegen overgewicht. Echter is het Atkins dieet niet goed doordacht en onvolledig. Dit dieet wordt dan ook vaak aan heel erg veel twijfel onderworpen.

De valkuilen van het Atkins dieet

Er zijn dus zogenoemde valkuilen in dit dieet waar je dus echt op moet letten als je serieus, snel en vooral ook gezond wilt afvallen.

Gebrek aan voedingsstoffen

Zoals je kunt zien wordt er tijdens het dieet al aangegeven dat je goed in de gaten moet houden waar je tekorten opdoet en dit dus zal moeten aanvullen met supplementen. Hiermee loop je dus naast meer kosten en tijd ook een verhoogd risico op gezondheidsproblemen als je dit niet goed uitvoert. Iets waar je natuurlijk totaal niet op zit te wachten. Wat je immers wilt is een oplossing waarmee je met een duidelijk plan afvalt en gezonder wordt. Want naast afvallen willen de meeste mensen zich ook fitter voelen, minder klachten ervaren en hun algemene gezondheid flink opkrikken.

Lastig te volgen

Het is daarnaast een hele wirwar om het dieet te volgen en er zit geen duidelijke lijn of plan van aanpak in. Daarom wordt het door veel mensen als niet compleet en lastig te volgen ervaren. De kans op het verkeerd volgen is daarom ook groter waarna je terug bij af bent en weer opnieuw kunt beginnen met het volgen van alle stappen.

Niet zo gezond…

Als je het dieet niet goed toepast kunnen er klachten en gezondheidsproblemen ontstaan. Iets wat je wellicht niet direct, maar wel jaren later gaat merken. Als je dit dieet namelijk niet goed toepast is de kans op teveel suiker aanmaak groter. Bij een te hoge omzetting naar suikers treedt het verouderingsproces sneller in werking. Het krijgen van rimpels kan hier o.a. het gevolg van zijn. Daarnaast liggen de juiste verhoudingen m.b.t. voedingsstoffen soms ook erg ver uit elkaar. Hierdoor kan je bv. ook teveel vetten of eiwitten binnenkrijgen. Bij die laatste moeten je nieren en lever dan harder werken en kunnen er bij een te grote hoeveelheid klachten ontstaan.

Je valt wel af met het dieet maar uit de ervaringen van het Atkins dieet blijkt dat dit erg langzaam gaat. Daar waar je met de juiste dieet methode gemiddeld een paar kilo per week kunt afvallen duurt het met de Dr. Atkins methode toch echt wel een heel stuk langer om ECHT kilo’s af te vallen.

Atkins dieet voordelen

  • Je valt er mee af! Ook al is het weliswaar erg langzaam…
  • De basis van het Atkins dieet is goed namelijk koolhydraatarm eten, de uitvoering echter een stuk minder.

Atkins dieet nadelen

  • Ongezond, mede door de tekorten die je oploopt tijdens het dieet. Hierdoor kunnen klachten en in het ergste geval zelfs ernstige gezondheidsproblemen ontstaan.
  • Fruit mag niet worden gegeten, omdat alle vormen van suiker worden vermeden. Dit is natuurlijk heel raar aangezien fruit juist heel gezond is en kan helpen met afvallen. Daarom wordt er normaal ook aanbevolen 2-3 stuks fruit per dag te eten.
  • Je valt te langzaam af en lange termijn resultaten blijven in de praktijk vaak uit. Dit lijkt me niet het doel van de meeste mensen die willen afvallen!

Conclusie

Ondanks dat je met het Atkins dieet wel afvalt gaat het dus erg langzaam. Daarnaast is het ook zeker niet de meest gezonde methode. Het dieet kan zelfs ongezond zijn en nare klachten en gezondheidsproblemen met zich meebrengen.